Bespaartips-1

KVK 73615951

Lage Zwaluwe

Email:behoudzwaluwslandschap@gmail.com

Energiebespaartips

Hoe maak je een woning energiezuiniger?

Hieronder vindt u een aantal tips die u zelf of met behulp van een vakman kunt uitvoeren om uw energieverbruik terug te dringen. Dit is een goede eerste bijdrage aan de energietransitie en natuurlijk ook goed voor uw portemonnee. De meeste maatregelen verdient u in korte tijd terug.


LED verlichting

Gloei- en halogeenlampen vervangen door ledlampen is een slimme zet, zelfs als de lampen nog goed werken. Een ledlamp is 85% zuiniger dan een gloeilamp en verbruikt 75% minder stroom dan een halogeenlamp. Er bestaan ledlampen in vrijwel alle soorten, maten en tinten. Hoewel de aanschafprijs hoger ligt, betaal je op de lange termijn veel minder voor led door het lage verbruik en de lange levensduur.


Warmtepompdroger

Een wasdroger gebruikt zeer veel energie. Als u toe bent aan een nieuwe wasdroger, overweeg dan om een zogenaamde warmtepompdroger aan te schaffen. Deze zijn wel wat duurder in aanschaf, maar ook veel zuiniger dan een normale droger. 

Een warmtepompdroger is zo'n 60% zuiniger dan een luchtafvoerdroger of traditionele condensdroger. 

Gemiddeld verdient u een warmtepompdroger binnen 6 tot 7 jaar terug. De was buiten ophangen is natuurlijk nog voordeliger.


Isoleren en besparen met bijvoorbeeld zonnepanelen of een hybride warmtepomp

3 van de 4 woningen in Nederland zijn nog niet goed geïsoleerd. Dat is een gemiste kans voor comfortabel wonen, een lagere energierekening en het klimaat.


Verder kunt u nog meer besparen door bijvoorbeeld zonnepanelen op uw dak te laten leggen (terugverdientijd, afhankelijk van gekozen systeem, is ca. 7-8 jaar).

Als u als particulier zonnepanelen koopt, kunt u de BTW op aanschaf en installatie (21 procent) terugvragen aan de Belastingdienst. Bij een standaardpakket van 10 zonnepanelen (2.700 wattpiek) voor 4.400 euro levert dit 750 euro op.

Stichting behoud Zwaluws landschap gaat kijken of we in Lage Zwaluwe via een collectief goedkoper zonnepanelen op onze daken kunnen laten leggen. Binnenkort meer nieuws hierover.


Bij het vervangen van uw oude ketel kunt u overwegen een zogenaamde hybride warmtepomp te laten installeren. De geschatte terugverdientijd van de meerprijs van het warmtepomp-deel is, afhankelijk van uw situatie, ca. 9-14 jaar. Bij deze berekening is rekening gehouden dat u voor de warmtepomp in aanmerking komt voor ISDE subsidie.  Het is alleen mogelijk om subsidie te krijgen als de warmptepomp aan bepaalde eisen voldoet. Zo moet de warmtepomp onderdeel zijn van een verwarmingstoestel. Hoe hoog de subsidie is, hangt af van het soort apparaat en van het vermogen. Het subsidiebedrag voor een hybride warmtepomp ligt tussen de € 1500 en € 1.800. Tot 2021 is deze subsidieregeling van kracht.

Voor meer informatie over deze subsidie:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/duurzame-energie/vraag-en-antwoord/krijg-ik-subsidie-voor-een-warmtepomp